Rapssådden inledd på Slättäng

Sedan 12 augusti etablerar Slättäng raps. Efter ett kort regnavbräck om 40 mm laddar personalen nu om såmaskinen och ger sig ut på fälten. Gynnsamma förutsättningar har gett möjlighet att sprida risken genom att omväxlande plöja och kultivatorså.

Slattang. Kultivator 2013 08
Nyförvärvet, John Deere 7280R, skrämmer lätt upp över 300 hästar.
Och får jobbet gjort.

På Trulstorp fick den nya kultivatorn Väderstad Cultus 420 med så kallad biodrill bekänna färg i hastigheter runt 12-13 kilometer i timmen. På Slättäng har främst plogen använts.

Slättäng har en lång historia av att arbeta med kultivator. Erfarne maskinföraren Nils-Arne Nilsson har varit med sedan 1970-talet och var då delaktig i importen av amerikanska WilRich-kultivatorer. Han säger att ”en kultivator måste gå fort för att mylla ner växtrester och ta fram ny jord för rapsen att gro i”. Med sina drygt 300 hästar infriar nu nyförvärvade traktorn John Deere 7280R Nils-Arnes önskemål.

I år arbetar Slättäng enbart med hybridraps. Under kommande vecka ska ett femtiotal hektar etableras för att nå målsättningen om 150 hektar oljeväxter. Nu hoppas vi på mildväder och inte minst ett stigande rapspris.

Annons
Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.