Första betorna på väg till bruket

De första sockerbetorna är nu skördade på Slättäng. Preliminära bedömningar visar rotskörd på 75 ton. Antar vi sockerhalt på 18 % ger det över 12 ton per hektar. Det vore i så fall rekordskörd.

Slattang-betupptagning-hostBetkampanjen rullar och 2013 kan ge Slättäng ny rekordskörd.

En tidig och god etablering på tjäle där lerorna lätt föll sönder under första harvningen är kanske viktigaste anledningen till den hittills höga skörden. Därefter har växtsäsongen gett mindre nederbörd än normalt, men regn har ändå kommit när betorna behövt. Däremellan värme och sol, inte minst i augusti och september. Sammantaget har detta bidragit till att stora delar av Eslövsområdet fått sockerskördar som i åt väl kan mäta sig med kontinentens.

Betorna är en av få grödor som senaste åren visar ordentliga skördeökningar. Det har skett genom nytt utsäde och ny odlingskunskap. Sockerbetorna har alltid varit en av huvudgrödorna på Slättäng, inte minst under 1970-talet när Hem Bennet konstruerade redskapsbäraren tillsammans med dåvarande Sockerbolaget. Vi ser nu förväntansfullt framemot många fler sockerkampanjer!

Annons
Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.