Rekordskörd på sockerbetor?

Lagom till första advent tog vi upp de sista sockerbetorna på Slättäng. Preliminära skördeuppskattningar visar på rotskördar på mellan 80 till 90 ton per hektar, i så fall ett nytt rekord. Nu ligger mycket betor i stuka. Kampanjen fortsätter in i februari. Det är långt kvar innan vi kan ropa hej.

Men goda förutsättningar finns att slå förra årets rekordskörd på strax över 13 ton socker per hektar. En tidig och god etablering där vi efter första harvningen radmyllade både NPK och Besal med hjälp av vår Väderstad Rapid Kombi är en av anledningarna till den hittills höga skörden. Men den viktigaste förklaringen är nog ändå en varmare växtsäsong från frösättning till långt in på hösten. Ett kontinentalare klimat har gett sockerskördar som närmar sig Tysklands och Frankrikes.

Holmer Terra Dos T4-40. BetupptagareHolmers nyaste betupptagare T4 sekonderas av vår egen Holmer T3 och betorna kommer upp i rekordfart.

Sockerbetorna är en av huvudgrödorna på Slättäng. Därför var det roligt att avsluta säsongen med besök av tyska Holmer som demonstrerade sin stora 3-axlade nyhet Holmer Terra Dos T4-40 på ett av Slättängs fina betfält. En ny betupptagare som med sina stora tankkapacitet och nytt upptagningsbord fått priser som bland annat Maschine des Jahers 2014. Upptagaren kan ses på Youtube. Slättäng kunde under dagen stoltsera inte bara med god betskörd utan även med rekordstor upptagningskapacitet när den nya T4:an gick i tätt samarbete med vår egen Holmer Terra Dos T3.

Annons
Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.