Vårbruket avslutades med spenaten

Under första veckan i maj avslutades 2017 års vårbruk på Slättäng med en ny specialgröda. Spenaten sås eller, som vissa säger, ”sätts” med vår vanliga betsättare.

Såhusen laddas med både honfrö och hanfrö i olika kombinationer. Betsättaren från Kverneland med hela 18 elektroniska såhus fick även inleda vårbruket när 120 hektar sockerbetor skulle sås under andra veckan i april.

Först en månad senare med ordentlig kyla är dessa uppe och redo för den första ogräsbehandlingen. Mellan skurarna har vi även hunnit med att etablera vårvete, ängsvingel och vårkorn där samtliga grödor är utsädesodlingar till olika samarbetsparters i Sverige och Danmark.

Vårbruk på Slättäng 2017Vårbruk på Slättäng 2017

Spenat är det senaste exemplet i vår strategi att utveckla växtodlingen mot en mer förädlad affär med fler specialgrödor och ett närmare samarbete med våra kunder.

Spenaten skördas som utsäde och skall efter torkning och lagring levereras till danska Vikima Seed som genom sitt partnerskap med Slättäng nu stärker sina band på den svenska marknaden.

Konsumtionen av spenat ökar i hela världen genom att vara både smakrik och hälsovänlighet. Alla känner dessutom till varifrån Karl-Alfred får sina muskelkrafter.

Förädlingen av nya spenatsorter går just nu mycket snabbt, en spännande utveckling som vi på Slättäng hoppas kunna bli en viktig del av denna framöver.

Annons
Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.